_brx8386_koenbroos.jpg

vakken oude muziek

Barokviool

 

Blokfluit 

De blokfluit is een eenvoudig instrument om mee te starten. Toch als je regelmatig oefent, boek je snel verbazingwekkende resultaten. Er zijn blokfluiten in alle maten en gewichten, van een 15 cm piepklein instrumentje tot een meer dan 2,60 m grote kolos.  Blokfluit wordt vaak met meerderen muzikanten samen gespeeld.  In de blokfluitklas wordt veel oude muziek gespeeld uit de renaissance en de barok. Maar even graag vliegen we in de popsongs waar we onze eigen speelse interpretatie aan geven.

Harmonium

Het harmonium: een oubollig en stoffig kerkorgeltje, met een piepende, wat benepen klank? Nee hoor,  van in de vroege 19de eeuw tot ongeveer 1930 was het harmonium een volwaardig klavierinstrument waarvoor heel wat solostukken en kamermuziek geschreven zijn door grote componisten zoals C.Saint-Saëns, C.Franck en G.Bizet. Mustel, zowat de Steinway van de harmoniumbouwers, noemde het zelfs  "L'instrument humain par excellence".Wist je trouwens dat de schilder James Ensor harmonium speelde? Er staat er nog altijd eentje in zijn huis in Oostende!

Historische uitvoeringspraktijk

Als je musiceert, probeer je je steeds in te leven in de denkwereld van de componist. Er is een geweldige schat aan informatie om onze kennis van deze leefwereld te vergroten. Een greep uit de onderwerpen die in dit kader aan bod komen: instrumentenkunde, historisch bronnenmateriaal, theorie, concertbezoek, vergelijkende studie van uitvoeringen, repertoirestudie... Historische uitvoeringspraktijk is een cursus die een extra bagage aan achtergrond en diepgang meegeeft voor het musiceren in de praktijk.

Klavecimbel

Dit instrument lijkt van vorm wat op een vleugelpiano maar de klank verschilt enorm.  De snaren binnenin worden aangetokkeld door een ravenpennetje, wat de typische lichte en heldere klank voortbrengt.  Je vingertechniek is erg belangrijk en heel anders dan op de piano. Je kan op het klavecimbel verschillende klanken produceren door gebruik te maken van registers. Een klavecimbel wordt dikwijls erg mooi versierd en beschilderd.  Meestal speel je oude muziek op dit instrument en wordt het veel gebruikt in combinatie met blokfluit, gamba, zang en traverso.

Luit / theorbe

Ontdek het rustige, aangename ritme van de luit die je letterlijk kan omarmen. De luit is een 'oud' instrument. Vandaag kent de luit een heropleving. Een kleine luit heeft 7 snaren, de grote kan 14 snaren hebben, de meeste daarvan zijn dubbelsnaren. Er is enorm veel muziek voor luit gecomponeerd en deze muziek is genoteerd in zogenaamde tabulaturen, een systeem dat bestaat uit letters en cijfers. Dat lijkt moeilijk maar eenmaal er aan gewend lees je het even snel als gewoon notenschrift. Ook hedendaagse componisten schrijven muziek voor dit oude instrument.

Orgel

Er zijn natuurlijk de grote kerkorgels die je in de kerken en kathedralen vindt, maar er bestaan ook kleine orgels om thuis te oefenen. Een orgel bestaat uit een of meerdere klavieren en een voetklavier. Via vele pijpen worden er verschillende soorten klanken geproduceerd.  Je kan vele soorten muziek op een orgel spelen; oude muziek, barok, klassiek, romantiek en zelfs modern.

Meer info

Traverso 

De traverso is de voorloper van de dwarsfluit.  De aanblaastechniek is ongeveer dezelfde maar de klank is zachter en warmer. De gaatjes in het instrument worden, zoals bij de blokfluit, gesloten door de vingers en niet met kleppen zoals bij de dwarsfluit.  Voor de traverso is er vooral oude muziek beschikbaar, uit de renaissance en  barok, omdat het instrument toen erg populair was maar er is natuurlijk ook leuke hedendaagse muziek. Met dit instrument kan je ook gemakkelijk in ensembles spelen, met meerdere muzikanten samen.

Nyckelharpa

Nyckelharpa is de Zweedse vertaling van Viola d’amore a chiavi en is een gestreken snaarinstrument vandaag vooral gekend in Zweden meer bepaald in Uppland, ten noorden van Stockholm. Het bestaat al sinds de middeleeuwen een beetje overal in Europa. De eerste afbeeldingen van het instrument dateren uit de xv e eeuw. Het instrument werd de voorbije 400 jaar ononderbroken bespeeld in Zweden. Het kent vandaag een terugwinning van interessen sinds de jaren 70' in Zweden en elders in de wereld. Zoals de viool wordt het met een strijkstok bespeeld. De noten worden gecreëerd met een klavier; in plaats dat de vingers op de snaren drukken (zoals bij een viool of een gitaar) wordt het hier gedaan doormiddel van een klein stokje "tangent" genoemd. De sympathie snaren (meetrillende resonantie snaren) zorgen voor de typische kerkachtige galm.

Zang 

De stem is een instrument dat zeer bijzonder is.  Zoveel stemmen en toch klinkt iedere stem uniek! In de zanglessen worden technieken aangeleerd waardoor de stem beter en mooier gaat klinken.  Wanneer het gemakkelijk, goed en fijn voelt, is het prima. Ademtechniek en klankkwaliteit worden ontwikkeld en er worden verschillende stijlen aangereikt. Zingen is niet alleen het eigen maken van technische vaardigheden maar ook inleving in tekst en muziek en deze op een persoonlijke manier kunnen brengen. En natuurlijk is het ook heel leuk om samen te zingen. Zingen kan je altijd en overal!