vakken oude muziek
Barokcello promofilmpje
Waarschijnlijk ken je de cello… Maar ken je de barokcello? Hij behoort tot de vioolfamilie en verzorgde als basinstrument aanvankelijk vooral de begeleiding (van 1550 tot 1670). Na verloop van tijd had de barokcello ook wel zin in wat solo repertoire. Het is Italië dat de barokcello voor het eerst echt in de spotlights zet. Zijn reputatie als solo-instrument groeide en hij veroverde de rest van Europa. Vóór 1800 bestond er geen echte standaardversie van de barokcello. Er bestonden grote, middelmatige en kleine modellen. Er waren verschillende stemmingen en ze werden bespeeld op diverse wijzen. In het algemeen werd de barokcello door de benen gesteund, maar er bestonden ook modellen met een korte pin en men ziet ook mensen die de cello op een klein stoeltje plaatsen. Hun darmsnaren hebben ze allemaal gemeen en zij zorgen voor een warme, levendige en expressieve klank.
Barokhobo promofilmpje
De barokhobo kwam in opgang aan het einde van de 17e eeuw. Zijn voorganger, de schalmei, werd te hard bevonden om te kunnen mengen in het orkest of in de kamermuziek en daarom werd door verschillende instrumentenmakers gezocht naar alternatieven. De Franse familie Hotteterre vond een model barokhobo uit dat wijdverspreid raakte en waar veel andere hobo bouwers weer op verder borduurden. De barokhobo kent verschillende familieleden (de hobo d’amore en de hobo da caccia bijvoorbeeld). Daarnaast is er het riet dat idealiter zelf wordt gemaakt, waarmee de klank van het instrument in hoge mate wordt bepaald. En natuurlijk is er op de barokhobo en heel gevarieerd repertoire: van Bach’s Matthäus passion over Vivaldi concerti tot opera’s van Handel en prachtige kamermuziek.
Barokhoorn en Natuurhoorn
De hoorn kent als muziekinstrument pas een opmars vanaf de barok (de barokhoorn) om dan in de klassieke periode helemaal open te bloeien (de natuurhoorn) en langzaam aan naar de moderne hoorn te evolueren. De historische voorlopers van de moderne hoorn hadden nog geen ventielen! Daarom kon men aanvankelijk enkel natuurtonen spelen. Door de hand in de beker te plaatsen en te bewegen, ontstond er een manier om het aantal noten uit te breiden. De natuurhoorn heeft zo’n mooie, specifieke klank dat vele hoornisten en componisten (Telemann, Mozart en Beethoven maar ook Brahms en Saint-Saens) volledig aan het instrument verknocht geraakten en het nog tot in de 20ste eeuw werd bespeeld en onderwezen. Ook zin om die bijzondere klank te ontdekken?
Barokviool promofilmpje
Had je graag de muziek van Corelli, Leclair, Bach en zelfs Mozart gespeeld op het instrument waarvoor ze geschreven is? Dat kan! De viool en strijkstok zagen er in die tijd namelijk een beetje anders uit. De strijkstok had een elegante zwanenhals als model voor de punt en de viool werd besnaard met darmsnaren. Kom de unieke klank van de barokviool ontdekken en geniet mee van het heel diverse repertoire uit de barokperiode!
Blokfluit promofilmpje
De blokfluit is een eenvoudig instrument om mee te starten. Toch als je regelmatig oefent, boek je snel verbazingwekkende resultaten. Er zijn blokfluiten in alle maten en gewichten, van een 15 cm piepklein instrumentje tot een meer dan 2,60 m grote kolos. Blokfluit wordt vaak met meerderen muzikanten samen gespeeld. In de blokfluitklas wordt veel oude muziek gespeeld uit de renaissance en de barok. Maar even graag vliegen we in de popsongs waar we onze eigen speelse interpretatie aan geven.
Harmonium promofilmpje
Het harmonium: een oubollig en stoffig kerkorgeltje, met een piepende, wat benepen klank? Nee hoor, van in de vroege 19de eeuw tot ongeveer 1930 was het harmonium een volwaardig klavierinstrument waarvoor heel wat solostukken en kamermuziek geschreven zijn door grote componisten zoals C.Saint-Saëns, C.Franck en G.Bizet. Mustel, zowat de Steinway van de harmoniumbouwers, noemde het zelfs "L'instrument humain par excellence".Wist je trouwens dat de schilder James Ensor harmonium speelde? Er staat er nog altijd eentje in zijn huis in Oostende!
Historische uitvoeringspraktijk
Als je musiceert, probeer je je steeds in te leven in de denkwereld van de componist. Er is een geweldige schat aan informatie om onze kennis van deze leefwereld te vergroten. Een greep uit de onderwerpen die in dit kader aan bod komen: instrumentenkunde, historisch bronnenmateriaal, theorie, concertbezoek, vergelijkende studie van uitvoeringen, repertoirestudie... Historische uitvoeringspraktijk is een cursus die een extra bagage aan achtergrond en diepgang meegeeft voor het musiceren in de praktijk.
Klavecimbel promofilmpje
Dit instrument lijkt van vorm wat op een vleugelpiano maar de klank verschilt enorm. De snaren binnenin worden aangetokkeld door een ravenpennetje, wat de typische lichte en heldere klank voortbrengt. Je vingertechniek is erg belangrijk en heel anders dan op de piano. Je kan op het klavecimbel verschillende klanken produceren door gebruik te maken van registers. Een klavecimbel wordt dikwijls erg mooi versierd en beschilderd. Meestal speel je oude muziek op dit instrument en wordt het veel gebruikt in combinatie met blokfluit, gamba, zang en traverso.
Luit / theorbe promofilmpje
Ontdek het rustige, aangename ritme van de luit die je letterlijk kan omarmen. De luit is een 'oud' instrument. Vandaag kent de luit een heropleving. Een kleine luit heeft 7 snaren, de grote kan 14 snaren hebben, de meeste daarvan zijn dubbelsnaren. Er is enorm veel muziek voor luit gecomponeerd en deze muziek is genoteerd in zogenaamde tabulaturen, een systeem dat bestaat uit letters en cijfers. Dat lijkt moeilijk maar eenmaal er aan gewend lees je het even snel als gewoon notenschrift. Ook hedendaagse componisten schrijven muziek voor dit oude instrument.
Nyckelharpa promofilmpje
Nyckelharpa is de Zweedse vertaling van Viola d’amore a chiavi en is een gestreken snaarinstrument vandaag vooral gekend in Zweden meer bepaald in Uppland, ten noorden van Stockholm. Het bestaat al sinds de middeleeuwen een beetje overal in Europa. De eerste afbeeldingen van het instrument dateren uit de xv e eeuw. Het instrument werd de voorbije 400 jaar ononderbroken bespeeld in Zweden. Het kent vandaag een terugwinning van interessen sinds de jaren 70' in Zweden en elders in de wereld. Zoals de viool wordt het met een strijkstok bespeeld. De noten worden gecreëerd met een klavier; in plaats dat de vingers op de snaren drukken (zoals bij een viool of een gitaar) wordt het hier gedaan doormiddel van een klein stokje "tangent" genoemd. De sympathie snaren (meetrillende resonantie snaren) zorgen voor de typische kerkachtige galm.
Orgel promofilmpje
Er zijn natuurlijk de grote kerkorgels die je in de kerken en kathedralen vindt, maar er bestaan ook kleine orgels om thuis te oefenen. Een orgel bestaat uit een of meerdere klavieren en een voetklavier. Via vele pijpen worden er verschillende soorten klanken geproduceerd. Je kan vele soorten muziek op een orgel spelen; oude muziek, barok, klassiek, romantiek en zelfs modern.
Traverso promofilmpje
De traverso is de voorloper van de dwarsfluit. De aanblaastechniek is ongeveer dezelfde maar de klank is zachter en warmer. De gaatjes in het instrument worden, zoals bij de blokfluit, gesloten door de vingers en niet met kleppen zoals bij de dwarsfluit. Voor de traverso is er vooral oude muziek beschikbaar, uit de renaissance en barok, omdat het instrument toen erg populair was maar er is natuurlijk ook leuke hedendaagse muziek. Met dit instrument kan je ook gemakkelijk in ensembles spelen, met meerdere muzikanten samen.
Viola da gamba promofilmpje
De viola da gamba was hét instrument dat je moest bespelen als je in de 17de eeuw tot de high society wilde behoren in Engeland. In Shakespeares “Twelfth Night” (1601) lezen we dat je best viola da gamba speelt en 3 of 4 talen spreekt om een goede trouwpartij te zijn.
Grosso modo bestaat de gambafamilie uit een sopraan-, tenor- en basinstrument. Deze instrumenten kunnen allemaal samen spelen en voor zo’n gambaconsort bestaat er een ontzettend uitgebreid en wondermooi repertoire. De basgamba leent zich uitstekend voor solo repertoire of als begeleidingsinstrument (1600-1800) en haar klankkleur leunt aan bij die van de ‘voix humaines’… Als je de film “Tous les matins du monde” hebt gezien, dan weet je waarover ik het heb. Zij die dit meesterwerk nog niet kennen, weten wat hen te doen staat!
Zang promofilmpje
De stem is een instrument dat zeer bijzonder is. Zoveel stemmen en toch klinkt iedere stem uniek! In de zanglessen worden technieken aangeleerd waardoor de stem beter en mooier gaat klinken. Wanneer het gemakkelijk, goed en fijn voelt, is het prima. Ademtechniek en klankkwaliteit worden ontwikkeld en er worden verschillende stijlen aangereikt. Zingen is niet alleen het eigen maken van technische vaardigheden maar ook inleving in tekst en muziek en deze op een persoonlijke manier kunnen brengen. En natuurlijk is het ook heel leuk om samen te zingen. Zingen kan je altijd en overal!