_brx8058_koenbroos.jpg

instrumenten pop/jazz

AMC

Akkoordenleer, improvisatieleer, ear-training, pop- en jazzgeschiedenis, arranging, composing, music recording, luisterpraktijk, muziekanalyse,... zijn enkele van de vele onderwerpen die in de lessen Algemene Muziek Cultuur Pop/Jazz besproken worden. Een must voor elke gepassioneerde muziekliefhebber.

 

Bas/Contrabas

In de lessen bas en contrabas word je naast je opleiding tot allround muzikant/bassist ook begeleid om je eigen stem te zoeken op je instrument. De huidige multimedia tools ondersteunen de lessen.

 

Bigband

De geschiedenis van de jazz kent een rijke bigbandtraditie. Een bigband is een groot jazzensemble en werd bijzonder populair in de jaren dertig en veertig van de 20ste eeuw tijdens de periode van de swing. Een bigband bestaat gewoonlijk uit ongeveer 12 tot 25 muzikanten en omvat saxofoons, trompetten, trombones en een ritmesectie (bas, drums, piano en/of gitaar).

 

Drums

Ritme  zet mensen aan tot dansen. Ritme is het ultieme oergevoel en een van de belangrijkste parameters van muziek. In de les drums leer je ritmes van verschillende stijlen kennen en spelen, en daarna ook mee improviseren.  Alle parameters om een goede drummer te worden, komen aan bod: groove en timing oefeningen, drumnotatie leren lezen, improviseren, techniek, luisteren en samenspelen.  Pas je nieuwe ritmes meteen toe in het ensemble of in je eigen bandje.  Pop, rock, jazz, R&B,... wat het ook is, jij kan het leren!

 

Dwarsfluit

De dwarsfluit is één van de oudste blaasinstrumenten, bruikbaar in vele soorten muziek: folk, pop, jazz, klassiek, filmmuziek,...  Ook in de wereld van jazz vindt de dwarsfluit zijn plek. Met zijn zachte karakter, in de juiste bezetting, bepaalt de dwarsfluit mee de sfeer.

 

Elektrische Gitaar

De elektrische gitaar speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van jazz- en rockmuziek. De elektrische gitaar is een immens populair instrument.  Dat hebben wij al lang begrepen en zo hebben wij een stevige basis gelegd om op het gebied van akkoorden, toonladders en improvisatie je mannetje te kunnen staan, zowel alleen als in groep.  Alle moderne multimedia (PC/Mac, website, online lessen en backing tracks) worden ingezet om de lessen te ondersteunen. 

 

Ensemble

Wat is er leuker dan samen muziek spelen? Vanaf de middelbare graad krijg je in de afdeling Pop/Jazz de mogelijkheid om samen in een combo of ensemble te spelen. Op deze manier kan je je vergaarde kennis op je instrument oefenen in groep.  De groepen worden samengesteld naargelang je niveau, het repertoire dat je graag wil spelen, of een voorkeur wat betreft de bezetting (trio, quartet,…).  Ook organiseren we met de docenten regelmatig jamsessies waar je kan kennismaken met nieuwe muzikanten om eventueel zelf een groepje samen te stellen.

 

Koper

Trompet, bugel, euphonium, trombone, bastuba,... zijn allemaal welkom in onze les. We werken zowel klassiek aan ademhaling, klankvorming, techniek maar ook aan specifieke zaken die van pas komen bij het vertolken van pop en jazz: timing, articulatie, improvisatie,...  Als koperblazer kan je in een combo terecht voor een meer solistische rol, in de bigband leer je de knepen van het spelen in sectie.

 

Piano

In de lessen piano improviseren we in diverse stijlen als pop, jazz, rock en wereldmuziek. We ontwikkelen harmonisch inzicht en passen dit in de begeleidingspraktijk toe. We laten de deur open om vanuit de leefwereld van de student door te stromen naar andere soms meer gecompliceerde stijlen. Op deze manier worden de leerlingen voorbereid op de ensemblelessen.

 

Saxofoon

De klankkleur van de saxofoon is heel herkenbaar vanuit de traditie van de jazzmuziek. In deze cursus leer je de typische klank- en articulatietechnieken die je kan toepassen in verschillende stijlen. Van jazz tot rock en soul, pop, latin, wereldmuziek,... we zoeken naar je eigen geluid. Improvisatie speelt in dit proces een belangrijke rol. Al spelend en experimenterend kan je terecht in een jazzcombo, popband, bigband, ...

 

Zang/Vocals

Leer gezond en expressief zingen met repertoire van Sinatra tot Snow Patrol en Bessie Smith tot Beyonce. Leer ook improviseren en hoe je een zingende muzikant kan worden.  Samen zingen is altijd een goed medicijn en met een breed repertoire van jazz, gospel, soul en pop is het vocaal ensemble de perfecte manier om je in het hart van deze muziek te brengen.