_brx8103_koenbroos_1.jpg

vakken woord

Algemene verbale vorming

In deze lessen staat het spelplezier centraal!  Door te werken aan gedichten, toneel en taalspelletjes, prikkelen we de fantasie. We oefenen ook de juiste uitspraak en een vlotte spreektaal.  Eén keer per jaar tonen we het blinkende resultaat aan ouders familie en vrienden tijdens 'Licht uit, spots aan'!

 

Drama

Bij drama hoef je niet na te denken.  Bij drama moet je DOEN, vooral zonder na te denken.  Het is een prachtige toneel-oefenvorm waar gewerkt wordt met improvisatie.  Een heel nieuw personage in een heel nieuwe situatie, absurd of herkenbaar, alles is mogelijk. Je werkt bewust met de ruimte, leert jouw ritme en dat van de anderen kennen. Het is verrassen, verleiden, ontroeren,… maar vooral is drama plezier hebben in het spelen zelf.

 

Toneel

Bij toneel gaan we nog een stapje verder. Hier gebruiken we bestaande teksten van klassieke of hedendaagse schrijvers. We doorgronden personages, zoeken naar de verhoudingen tussen de rollen, ontdekken de emoties die je moet pakken, zoeken samen een ritme en dan… gaat het doek open.  Bij de toonmomenten gaan we voor de meerwaarde en stimulans van de toeschouwers.

 

Verbale vorming

Het vormen van de stem, goed en natuurlijk ademen, de juiste uitspraak ontwikkelen, ontspannen en toch expressief spreken… pittig zijn in je vertelling en toch niet te snel. Je kan het allemaal leren in deze groepslessen. Met bestaande teksten, oefeningen, rollen- en situatiespelletjes bouw je aan de kracht in jezelf. Je bouwt en bundelt tot je uiteindelijk 'met plezier' voor een groep spreekt.

 

Voordracht

In deze richting staat de tekst centraal. Dat kan proza zijn, een gedicht of kort verhaal. We analyseren en ontdekken wat je er op de planken mee kan doen.  We zoeken naar je vertelkracht en leren je stevig, mooi en boeiend op scène te staan.

 

Welsprekendheid

Moet je voor het werk al eens een presentatie doen, een PowerPoint, of een product voorstellen? Een interview afnemen of speechen?  Heel gericht kan je in deze lessen jezelf hierin ontwikkelen. De docent zoekt mee naar de helderheid van je boodschap, je kracht, je humor.

 

Literaire creatie

Ben je gebeten door taal? Dan is dit iets voor jou!  In een kleine groep werken we aan heel diverse schrijfopdrachten. We laten, door originele oefeningen, de verbeeldingskracht op volle toeren draaien om zo uit te komen bij een verhaal, een gedicht, een monoloog…  We diepen personages uit, doorgronden het vertelstandpunt, werken naar een plot toe. We lachen, ontroeren en leren van elkaar.

 

Repertoirestudie

Deze bijkomende studie is een mooie aanvulling op al de andere vakken. We lezen en analyseren theaterteksten, duiken in de geschiedenis van het theater, bespreken stijlen en schrijvers. Maar vooral zoekt de docent een aantal boeiende voorstellingen uit om samen van te genieten.