vakken woord

Woordatelier promofilmpje

Woordatelier is spreken en spelen. We oefenen de juiste uitspraak en een vlotte spreektaal. We werken met gedichten, toneelstukjes en je ontwikkelt je improvisatietalent. Je wordt een rasechte performer. Dat tonen we enkele keren per jaar. Jij in je hechte groep. ‘Licht uit , spots aan!’

Woordlab (spel- en verteltheater) promofilmpje 1   promofilmpje 2

Je staat graag op een podium. Je wil leren hoe je een tekst brengt en met anderen samen speelt. Je wil je stem ontwikkelen. Pittig praten. Durven.  Je wil plezier maken. Lachen. En in je kracht gaan!  Dat is dus Spel- en Verteltheater in de derde graad.

Wij zorgen voor verrassende opdrachten, fijne teksten, poëtisch en knotsgek, toneelfragmenten, ...

Je krijgt twee opeenvolgende uren Woord per week. 8 leerlingen per groepje.  We duiken nog dieper in teksten, we maken spanningen, werken met stiltes, taal en lichaamstaal. We leren te werken op de lach van het publiek en ontdekken hoe we kunnen ontroeren.  Dat komt allemaal uit de speler.  Dat is de zoektocht die we aangaan. Een zoektocht naar jou, jouw authenticiteit. 

En dat is WAAUW!

Radio jongeren (vanaf 12 jaar)

Droom je van een eigen podcastkanaal? Of wil je graag een radioprogramma maken en presenteren? Heb je een you tube-kanaal? Spreek je graag stemmen in en wil je weten wat stemacteren inhoudt? Ben je iemand met veel gevoel voor taal en wil je graag de grenzen van je spreekstem verkennen en verfijnen? Schrijf je dan nu in in deze gloednieuwe opleiding aan het Conservatorium van Mechelen. We laten je proeven onder professionele begeleiding van de verschillende mogelijkheden in onze nieuwe radiostudio en we stippelen een persoonlijk parcours uit dat je in 3 jaar vormt tot een volleerd audio/mediamaker met een eigen stem. Naast radio volg je ook het vak woordstudio. Zoals een muzikant oefent met zijn instrument oefent een spreker met zijn stem. Aan de hand van oefeningen leer je hoe je je spreekstem kan gebruiken en wat een verzorgde uitspraak- en spreektechniek is. Op die manier werken we aan je zelfvertrouwen en stijl in spreken voor de microfoon. Naast je taalvaardigheid is je lichaam een belangrijk element in spreken voor publiek of camera. Eens je deze technieken vlot beheerst, wordt spreken een passie en hangt iedereen aan je lippen.

Woordstudio

Het vormen van de stem, goed en natuurlijk ademen, de juiste uitspraak ontwikkelen, ontspannen en toch expressief spreken… pittig zijn in je vertelling en toch niet te snel. Je kan het allemaal leren in deze groepslessen. Met bestaande teksten, oefeningen, rollen- en situatiespelletjes bouw je aan de kracht in jezelf. Je bouwt en bundelt tot je uiteindelijk 'met plezier' voor een groep spreekt.

Cabaret & comedy promofilmpje

In deze opleiding verdiepen we ons in de kunst om mensen aan het lachen te brengen. Ontdek hoe je van je persoonlijke inzichten, ervaringen & emoties, humor kan creëren en wat het inhoudt om dit live te brengen voor een publiek. Heb je zin om jouw angst, jouw ergernis, jouw verbazing, jouw woede, jouw onkunde, als inspiratie te gebruiken om cabaret of comedy te maken? Schrijf je dan zeker in voor een verkennend gesprek en wie weet kan jij de knepen van het vak komen leren van een ervaren stand-up comedian.

Dramalab speltheater / verteltheater

In dit vak doorloopt je onder leiding van je leerkracht het artistieke proces van een creatie. Met gedrevenheid en engagement onderzoek je het concept, het idee. Je observeert, je experimenteert.  Je gaat ook op stap met de groep en je maakt kennis met een ruim en gevarieerd cultureel aanbod.  Dramalab is de wereld van de scène en de literatuur. Tijdens de lessen ga je naar theater en zie je filmvoorstellingen. Je leest fragmenten proza, poëzie en theater. Je wisselt ervaringen uit en je scherpt je smaak door te kijken, te luisteren, te lezen. Je maakt kennis met diverse stijlen, stromingen en tekstgenres. Je werkt ook aan een eigen creatie, alleen of in groep, geïnspireerd op de voorstellingen die je zag.

Dramalab spreken en vertellen

In dramalab trekken we de kaart van het onderzoek.  We bekijken presentaties, interviews, toespraken, lezingen, luisteren naar podcasts, bekijken stand-up comedy...  We luisteren en leren samen wat werkt en waarom.  We gaan ook daadwerkelijk op pad om een ruimere kijk te krijgen, ons meer te verdiepen. We beleven samen wat er allemaal leeft!

Figurentheater promofilmpje 1  promofilmpje 2

Treed binnen in de wondere wereld van het figurentheater. Ga op zoek naar de duizenden mogelijkheden van het poppen- en figurentheater. Een bruisend en magisch medium dat blijft verbazen. Wek in een handomdraai dode objecten tot leven en blaas er jouw levensadem in. Welke theaterpoppen bestaan er zoal? Hoe kun je ermee spelen? Ontdek de verschillende speeltechnieken en stijlen met poppen, figuren, objecten, maskers of schimmen. Belangrijk: zelf theaterpoppen maken kan je leren in de Academie voor Beeldende Kunsten in Mechelen! Tijdens het extra vak dramalab figurentheater wordt je meegenomen naar schitterende figurentheatervoorstellingen en bezoek je het belangrijkste poppen- en figurentheaterdepot van Vlaanderen. Theatermakers vertellen honderduit over hun visie op figurentheater, hun passie en hun werk. Ze overdonderden jou met straffe verhalen of anekdotes en verklappen de geheimen van hun spel- en speeltechnieken. Je krijgt een kijkje in de coulissen van het poppen- en figurentheater. Van traditioneel tot hedendaags. Figurentheater zoals je het nog nooit eerder zag.

Improvisatietheater promofilmpje

In het vak improvisatie train je heel wat vaardigheden. Het is hier en nu, met weinig denken en veel doen, accepteren op wat je afkomt en ja zeggen. Zo versterk je elkaar.  Je verbeeldingskracht draait op volle toeren, knotsgek, stil dramatisch ontstaan scènes, personages, een langer verhaal. Het is voluit gaan, geen remmingen, falen mag, los, vrij en vooral samen.

Presenteren promofilmpje

Presenteren is een vak apart!

Radio, tv of concerten... dingen vlot aan elkaar praten is een echte stiel. In deze cursus leer je de kneepjes, de do's en don’ts. Je leert hoe je een tekst opbouwt en hoe je hem in jouw persoonlijke stijl brengt.  Neem je graag de microfoon ter hand, liever de camera, of kies je voor een live publiek? In deze lessen ga je gezwind en met plezier de uitdaging aan.

Radio maken promofilmpje

Het conservatorium Mechelen is pionier met het aanbieden van deze cursus. Docente Evita Nossent, met haar jarenlange ervaring als radio- en televisiepresentator bij Klara en Canvas, gaat op dit elan stevig verder!  Je start met aan- en afkondigen van muziek, daarna komen langere teksten. Je onderzoekt het vak verslaggever, reporter en interviewer. Je oefent met een luisterend live publiek, maakt demo's... en zo vind je je eigen heel persoonlijke stem.

Schrijven  promofilmpje

Tussen de boeken in een prachtig kader, in een sfeer van vertrouwen, kan je rustig aan de slag. Onder begeleiding van een ervaren docent ga je zoeken, dwalen en je weg vinden. De schrijfopdrachten die je krijgt zetten je stevig op pad. Speels en prikkelend werk je aan proza. Je maakt een personage levensecht, in al zijn knuddige kleinheid, zijn heldhaftigheid. Je denkt voor hem een structuur uit en een plot. Je neemt een veilige duik in je autobiografisch verleden, stretcht je verbeeldingskracht en ontwikkelt je eigen stijl. Je komt tot het kortverhaal, een monoloog, een novelle, de aanzet van je boek. Ter afwisseling zijn er korte lichte opdrachten, een cursiefje, een gedicht. Auteurs die ons kunnen inspireren staan voor het grijpen in de bib en dat werkt! We bekijken samen waar zij de mosterd halen, hoe zij karakters vormen, waar een tekst diepte krijgt, ontroert of geestig wordt. We onderzoeken hun technieken en passen ze toe. Een paar keer per jaar gaan we samen naar theater. We onderzoeken hoe een toneelauteur en daarna een acteur aan de slag gaan. We wonen lezingen bij, een auteur komt op bezoek en geeft een workshop. Maar vooral: we schrijven, want schrijver word je door te schrijven!

Speltheater promofilmpje 1  promofilmpje 2

Bij speltheater gaan we uit van bestaande teksten van klassieke of hedendaagse toneelschrijvers. We onderzoeken verschillende stijlen, periodes, genres. We doorgronden personages, zetten ze in verhouding tot elkaar. We maken contact in zegging en emotie.  We pakken samen een ritme, en dan gaat het doek open. Het echte contact met het publiek versterkt je als speler.

Spreken en vertellen promofilmpje

Spreken in het openbaar zorgt vaak voor klamme handen... Daar kan je wat aan doen! In deze lessen leer je hoe voor een publiek staat, wat je kan met je stem, je toon, je ritme...  Een powerpointpresentatie, een concert boeiend aan elkaar praten, een discussie in goede banen leiden, een bijeenkomst voorzitten... Heel gericht leer je jezelf hierin kennen en ontwikkelen. Samen met de docent zoek je de helderheid van je boodschap, je rust, je kracht, je humor.

Storytelling promofilmpje

Iedereen heeft een verhaal. Zo mooi om dat door te geven! Maar hoe doe je dat? Dat kom je te weten in het vak storytelling. Je leert beelden scheppen in je vertelling, je werkt met ritme en bouwt spanning. Je verhaal kan autobiografisch zijn, een fantasie, dramatisch of frivool. Je kiest zelf wat je kwijt wil. We zoeken naar jouw heel eigen vertelkracht. Eens je die vindt in een warme theaterspot zit het publiek op het puntje van zijn stoel.

Verteltheater promofilmpje

In dit vak duik je in teksten. Je zoekt samen met je leerkracht het fragment dat jou raakt. Dat kan proza zijn, een verhaal, een gedicht. We analyseren en ontdekken wat je er op de planken mee kan doen.  Welk stemregister past, je leert schakelen en stiltes gebruiken en zoekt de juiste lichaamstaal. Zo ontstaat de echte kracht van het vertellen.