vakken klassieke muziek

Accordeon promofilmpje

De accordeon werd lange tijd als 'piano du pauvre' bestempeld. Dit instrument heeft een prachtige krachtige klank en is daarmee een graag geziene gast op kermissen en feesten. Je kan er gezellige ongedwongen melodieën uit te voorschijn trekken maar ook in andere repertoires is dit buikorgel een vurige speler.

Altviool

Viool en altviool gelijken op elkaar als twee druppels water, alleen is de altviool een tikje groter en klinkt ook dieper. Ze heeft doorgaans een ondersteunende rol in een ensemble of orkest.

Blokfluit promofilmpje

De blokfluit is een eenvoudig instrument om mee te starten. Toch als je regelmatig oefent, boek je snel verbazingwekkende resultaten. Er zijn blokfluiten in alle maten en gewichten, van een 15 cm piepklein instrumentje tot een meer dan 2,60 m grote kolos.  Blokfluit wordt vaak met meerdere muzikanten samen gespeeld.  In de blokfluitklas wordt veel oude muziek gespeeld uit de renaissance en barok. Maar even graag vliegen we in de popsongs waar we onze eigen speelse interpretatie aan geven.

Cello promofilmpje

De cello is groter dan de viool en de altviool, waardoor zijn lage en warme klank dicht aanleunt bij de menselijke stem. De cello wordt zittend bespeeld. De cellist(e) houdt de cello tussen de knieën met de pin op de grond. Met de linkerhand druk je de snaren in en regel je de toonhoogte, de rechterhand strijkt met de strijkstok over de vier verschillende snaren en produceert zo de klank.

Contrabas promofilmpje

De contrabas is het allergrootste instrument van de strijkers. Het klinkt gezellig laag en diep. Het is een groot instrument, maar we hebben ze in alle maten in huis! Ook voor de kleintjes. Je kan het dus leren spelen van in het begin van je muziekcarrière. De contrabas is een heel veelzijdig instrument dat wordt gebruikt in jazz, pop, folk, klassiek... De contrabas wordt zowel met de vingers getokkeld, als met een strijkstok bespeeld. Het is een instrument dat ervoor gemaakt is om samen met andere instrumenten te spelen. Dat kan in een symfonisch orkest, harmonieorkest, jazzbandjes en popensembles. Met de contrabas als stoere basis, kan je stevig de pan uit swingen!

Dwarsfluit promofilmpje

De dwarsfluit behoort tot de houtblaasinstrumenten ook al is ze meestal gemaakt uit een metaallegering. Er is een hele familie dwarsfluiten, van piccolo (heel hoog) tot basfluit (heel laag). Het is een leuk en soepel instrument dat je handig kan meenemen en waarmee je gemakkelijk in groepen kan samenspelen in heel wat verschillende muziekstijlen. Je kan er ook mee terecht in allerlei orkesten zoals een symfonisch orkest, een harmonie, jazzensembles,… Voor de heel jonge beginners bestaat er een speciaal instrumentje met een gebogen kopstuk.

Fagot promofilmpje

De fagot is een houten blaasinstrument dat aangeblazen wordt via een dubbelriet. Het heeft een karakteristieke diepe warme klank gelijkend op de cello of zelfs op de menselijke tenorstem. Onder de houten blaasinstrumenten vervult de fagot in het symfonieorkest de rol die de cello speelt bij de strijkinstrumenten. Buiten het symfonisch orkest kan je ermee terecht in verschillende ensembles en in een harmonieorkest. Er is ook een dubbelriet-orkest waar je met de hoboïsten kunt samenspelen. Voor de jonge starters is er een speciale fagottino, een mini-fagot, voorhanden - heel leuk om mee te beginnen.

Gitaar promofilmpje

De gitaar is ons charmantste snaarinstrument. Ze kan je betoveren in alle genres en alle stijlen: stukjes uit de renaissance, de barok, de klassieke en de romantische periode, ook flamenco, blues, pop en hedendaagse muziek. Niks is deze aardige dame te veel.  De gitaar klinkt heel mooi solo, maar kan ook perfect dienen als begeleidingsinstrument bij zang. De elektrische gitaar kan je vanaf de middelbare graad (voor volwassenen of jongvolwassenen kan dit onmiddellijk) volgen in de afdeling pop/jazz.

Groepsmusiceren  Anemos 

Vanaf de derde graad volgt elke leerling die een instrument bespeelt een uur groepsmusiceren. Wat wil zeggen dat men samen gaat spelen met instrumenten van dezelfde familie. Er is bijvoorbeeld een strijk- en harmonieorkest, gitaar- en harpensembles... De pianisten spelen samen met een andere pianist als een duo, een quatre-mains. Het is tijdens onze concerten een geweldige ervaring om de kracht van het 'samenspelen' te beleven.

Harp promofilmpje

Een instrument bespeeld door engeltjes... natuurlijk hebben we het over de harp. In dit aardse bestaan wint de harp meer en meer belangstelling. Er zijn ook heel wat moderne toepassingen mogelijk en dit in alle genres. De harp is een sterke solist maar ook een knappe begeleider bij zang, koor of andere melodische instrumenten. Groot of klein, laat je verleiden door de hemelse klanken van dit goddelijk instrument.

Hobo promofilmpje

De hobo is een houten blaasinstrument dat bespeeld wordt met een dubbelriet. Er is op onze school een dubbelriet-orkest waar hoboïsten en fagottisten samen musiceren. Net als andere blaasinstrumenten is de hobo door zijn mooie aparte klankkleur een graag geziene gast in ensembles en orkesten. De hobo is het instrument waarop alle andere zich afstemmen.

Instrumentinitiatie

Al op 6 en 7 jaar kan je kind starten met instrumentlessen (20 minuten per week, individueel). Je kan kiezen uit de instrumenten accordeon, blokfluit, cello, contrabas, dwarsfluit, fagot, gitaar, harp, hobo, hoorn, klarinet, klavecimbel, orgel, piano, saxofoon, slagwerk, trombone, trompet, viool.  Deze lessen zijn enkel mogelijk in combinatie met Muziekatelier.  Meer info : pascale.dewinter@mechelen.be

Kamermuziek

In de vierde graad instrument kom je terecht in een kamermuziekensemble. Hier leer je samen te spelen met andere instrumenten. De groepen zijn eerder klein, elke muzikant speelt op zijn instrument een bepaalde partij. Elkaar vinden is een hele uitdaging, maar vooral een muzikaal feest!

Klarinet promofilmpje

De klarinet is een houten blaasinstrument en wordt bespeeld met een rietje. De klarinetfamilie is zeer uitgebreid en gaat van contrabasklarinet over basklarinet, altklarinet, la- en si molklarinet tot de kleine Es-klarinet. Voor jonge kinderen (vanaf 6 jaar) is er een speciale lichtgewichtklarinet, de 'Clarineo'. De klarinet is een veelzijdig instrument, je kan ermee terecht in verschillende orkesten zoals harmonie- en symfonieorkest, jazzband, dixielandband en klarinetchoir. Ook in allerhande kamermuziekformaties is de klarinet veel gebruikt en alle grote componisten hebben er muziek voor geschreven.

Klavecimbel promofilmpje

Dit instrument lijkt van vorm wat op een vleugelpiano maar de klank verschilt enorm. De snaren binnenin worden aangetokkeld door een ravenpennetje, wat de typische lichte en heldere klank voortbrengt.  Je vingertechniek is erg belangrijk en heel anders dan op de piano. Je kan op het klavecimbel verschillende klanken produceren door gebruik te maken van registers. Een klavecimbel wordt dikwijls erg mooi versierd en beschilderd.  Meestal speel je "oude muziek" op dit instrument en wordt het veel gebruikt in combinatie met blokfluit, gamba, zang en traverso.

Klavierklas promofilmpje

De klavierklas is bedoeld voor zowel jong als oud en voor iedereen met een brede interesse in de verschillende klavierinstrumenten die aan ons Conservatorium onderwezen worden. Naast de piano leren leerlingen op een speelse manier ook omgaan met het klavecimbel en het orgel. Dit zijn twee minder bekende klavierinstrumenten. Hoewel ze veel gelijkenissen hebben met de piano, klinken ze totaal anders en hebben ze een rijk historisch verleden. In de klavierklas wordt de aandacht doorheen het jaar netjes over deze drie instrumenten verdeeld. Je maakt zowel muziek op de piano, het klavecimbel, als het orgel en leert al deze instrumenten van naderbij kennen.  De klavierklas is een verkennende cursus. Na een eerste jaar kan de leerling een specifieke, keuze maken voor één van de drie instrumenten. Maar men kan er ook voor kiezen om de vele mogelijkheden van deze klavierinstrumenten te blijven combineren.

Koor promofilmpje

KINDERKOOR

Vind jij zingen ook zo fijn? Ben jij ook altijd en overal aan het zingen? Voel jij je soms ook een wandelende radio? Vanaf volgend schooljaar kan je al je zangkriebels kwijt in het spiksplinternieuwe kinderkoor van het Conservatorium van Mechelen.

JEUGDKOOR

Ontdek de mogelijkheden van je eigen stem, vind vrienden voor het leven in de andere koorzangers, onderzoek een boeiend en gevarieerd koorrepertoire, kortom: ontdek de verbluffende schoonheid en verbindende kracht van het samen zingen in het jeugdkoor van het Conservatorium van Mechelen.

VOLWASSENKOOR

Het samen zingen is één van de oudste vormen van muziek maken. Het menselijke en verbindende karakter van het koor doorstaat de tand des tijds en toont zich nog steeds als zeer waardevol voor heel wat verschillende soorten mensen. Laat je onderdompelen in een nieuwe muzikale en vocale wereld, vind bondgenoten in de andere koorzangers, ontdek de kracht van het groepsgevoel in het samen zingen in het volwassenkoor van het Conservatorium Mechelen.

Koper promofilmpje zwaar koper  hoorn  klein koper

Er bestaat een groot gamma koperen blaasinstrumenten waarbij het verschil in klankkleur bepaald wordt door de bouw van het instrument. De aanblaastechniek is helemaal anders dan bij de houten blaasinstrumenten. De bekendste instrumenten zijn: de trompet, de bugel, de althoorn, de bariton, de hoorn, de trombone en de tuba. Al deze instrumenten klinken ook heel mooi samen en je kan er dus in alle mogelijke ensembles mee terecht zoals in het symfonieorkest, de fanfare, de harmonie en de bigband.

Opera/muziektheater

De stem is een instrument dat zeer bijzonder is. Zoveel stemmen en toch klinkt iedere stem uniek! In de zanglessen worden technieken aangeleerd waardoor de stem beter en mooier gaat klinken. Wanneer het gemakkelijk, goed en fijn voelt, is het prima. Ademtechniek en klankkwaliteit worden ontwikkeld en er worden verschillende stijlen aangereikt. Zingen is niet alleen het eigen maken van technische vaardigheden maar ook inleving in tekst en muziek en deze op een persoonlijke manier kunnen brengen. En natuurlijk is het ook heel leuk om samen te zingen. Zingen kan je altijd en overal!

Orgel promofilmpje

Er zijn natuurlijk de grote kerkorgels die je in de kerken en kathedralen vindt, maar er bestaan ook kleine orgels om thuis te oefenen. Een orgel bestaat uit een of meerdere klavieren en een voetklavier. Via vele pijpen worden er verschillende soorten klanken geproduceerd.  Je kan vele soorten muziek op een orgel spelen; oude muziek, barok, klassiek, romantiek en zelfs modern.

Meer info

Piano promofilmpje

Of het nu om klassiek gaat, jazz of blues, de piano kan het allemaal. Je speelt piano met je beide handen en dat kan vlot gaan. Heel gauw tover je een melodie uit de toetsen, waardoor zich een hele muzikale wereld voor je opent.  Er bestaan ook verschillende soorten piano's: vleugelpiano's, buffetpiano's of rechte piano's en digitale piano's.

Saxofoon promofilmpje

De saxofoon is van alle markten thuis en wordt in zowat alle muziekgenres gespeeld: klassiek, pop, rock, folk en niet te vergeten jazz. Adolph Sax, de Belgische uitvinder van dit instrument ontwikkelde een ganse familie saxofoons. Zodra je de vingerzetting van één sax onder de knie hebt kan je ze allemaal hanteren want de vingerzetting blijft altijd dezelfde! De sax is vlot te bespelen en je kan er snel mee aan de slag in allerlei groepjes en bands. Voor de allerkleinsten is er een gebogen saxofoontje beschikbaar.

Slagwerk promofilmpje

De slagwerkklas van het Conservatorium is gevuld met de meest uiteenlopende slaginstrumenten zoals drumstellen, melodische instrumenten zoals de marimba, de xylofoon, de vibrafoon. Naast de indrukwekkende pauken is er ook nog het klein percussiemateriaal zoals de conga's, de shaker, de tamboerijn... Er zijn vele crossovers in muziekgenres, van rock tot klassiek. Je kan alleen een heel arsenaal instrumenten bespelen of samenspelen in groepen. Je kan terecht in allerhande orkesten zoals het symfonisch orkest, de harmonie, enz… Beginnende leerlingen kunnen oefenen op de instrumenten van de school.

Tokkelklas

De tokkelklas is bedoeld voor avontuurlijke snarenbezweerders. Je leert er spelen op de alomtegenwoordige gitaar, maar ook enkele minder bekende familieleden komen aan bod. Zo gaan we aan de slag met de luit en de mandora. Aan de hand van deze renaissance-instrumenten ontdekken we spannende muziek uit lang vervlogen tijden. Per trimester focus je je op één instrument en ontfutsel je zo al diens geheimen. De tokkelklas is een verkennende cursus. Na verloop van tijd kan je een specifieke keuze maken voor gitaar of luit.

Viool promofilmpje

Wil je graag de eerste viool spelen? Of vind je gewoon een geweldig instrument? Dat is het zeker. De zoete klanken worden voortgebracht door de snaren aan het trillen te brengen met een strijkstok. Van straatmuzikant tot speler in een groot klassiek orkest, de viool weet altijd te ontroeren.

Vocaal Ensemble

Onze gevorderde zangers kunnen het vak Vocaal Ensemble volgen. Daar zingt men vooral oude muziek, met aandacht voor de specifieke uitvoering. Bij dit ensemble gaan we voor de verbondenheid, werken we aan de subtiele stemschakeringen en smelten samen met de historische instrumenten die bij deze zang horen.  De afdeling Oude Muziek, Melantiqua, groepeert al de leerlingen die een historisch instrument bespelen, en die vocaal ensemble volgen. Zij brengen werken met diverse bezettingen. Ook de vocale kamermuziek uit andere stijlperiodes komt aan bod.

Zang promofilmpje

De stem is een instrument dat zeer bijzonder is.  Zoveel stemmen en toch klinkt iedere stem uniek! In de zanglessen worden technieken aangeleerd waardoor de stem beter en mooier gaat klinken.  Wanneer het gemakkelijk, goed en fijn voelt, is het prima. Ademtechniek en klankkwaliteit worden ontwikkeld en er worden verschillende stijlen aangereikt. Zingen is niet alleen het eigen maken van technische vaardigheden maar ook inleving in tekst en muziek en deze op een persoonlijke manier kunnen brengen. En natuurlijk is het ook heel leuk om samen te zingen. Zingen kan je altijd en overal!